2009-04-21

Teknisk utveckling trumfar inte lagstiftning

Det förefaller finnas någon form av föreställning inom piratrörelsen - eller kanske bara den "internetliberala" delen av blogosfären - om att hur det än går så är övervakningsivrarna, film- och musikbranscherna ute i ogjort väder: Man kan inte stoppa teknikutvecklingen. Tekniken kommer att frälsa oss från galna påfund av våra folkvalda.

Detta stämmer inte. Det är en trevlig vanföreställning att tekniken är räddaren i nöden, men det är likväl en vanföreställning.

Låt mig presentera en tidslinje för hur lagstiftarna kan, och troligen kommer, att bekämpa den fria kommunikationen på internet. Det enda som hindrar dem just nu är att de inte kan tekniken, men det löser sig på sikt.

 • Se till att allmänheten blir ordentligt skräckslagen för "terrorister", "pedofiler" och "pirater"
 • Inför lagar som reglerar "kränkande innehåll" på nätet av "hänsyn till utsatta grupper"
 • Inför lagar som förbjuder anonymitet på internet med hänsyn till "hotbilden"
 • Inför lagar som kräver deposition av nycklar för att få begagna sig av kryptering, återigen med hänsyn till "hotbilden"
 • Inför lagar som förbjuder öppna nätverk, såväl hemma som i allmänna lokaler. "Hotbilden" igen
 • Kräv att företag med internetaccess håller loggar för att kunna spåra enskilda användare bakom brandväggar, proxys etc.
 • Ålägg internetoperatörerna att strypa tillgången till allmänna proxy-tjänster som inte kräver ID
 • Ålägg internetoperatörerna att stoppa alla kända fildelningsprotokoll genom djupinspektion av sina kunders trafik
 • Ålägg internetoperatörerna att stoppa alla kända anonymiseringsprotokoll genom djupinspektion av sina kunders trafik
 • Inför lagar som kräver "ansvarig utgivare" för alla maskiner som får ta emot och serva inkommande anslutningar
 • Ålägg internetoperatörerna att stoppa alla anslutningar som inte går till en vitlistad server med autenticerad utgivare
Jag garanterar naturligtvis inte att alla punkter infaller i ordningen som jag placerat det i ovan, men det lär vara rätt nära i alla fall. När den sista pusselbiten faller på plats är internet, och i förlängningen folkets opinion, åter under kontroll, och man kan lägga censuren på en lämplig nivå. Eventuella kostnader för förtrycket betalas av de förtryckta genom abonnemangsavgiften de betalar till sin internetoperatör.

Man kan tycka att alla dessa punkter är hårddragna, men majoriteten är antingen redan genomfört, på förslag eller har varit lag någonstans i Västeuropa vid något tillfälle.

Den kommunikationsfrihet vi uppfattar som självklar på internet är i fara. Akut fara. Du kan inte förlita dig på att tekniken skall rädda din frihet, du måste engagera dig politiskt - Antingen genom att stångas med de existerande rikdagspartierna och få dem att sluta lyssna okritiskt på lobbyister och utländska säkerhetstjänster eller genom att rösta för Piratpartiet.

1 kommentar:

 1. Väldigt bra lista.

  För två år sedan hade jag avfärdat det som rena överdrifter. Idag kan man faktiskt inte längre säga det.

  SvaraRadera